Strona główna  |  Opinie  |  Forum 
 
Przepisy

                                                  Krokiety z grzybami
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 2 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej
- 3 jajka,
- 1 łyżeczkę soli,
- 2 łyżki dobrego oleju (z oliwek lub z pestek winogron)
- mrożony koperek i natka pietruszki.
Ciasto po wyrobieniu musi mieć konsystencje śmietany. Do gotowego ciasta wrzucamy koperek z natką pietruszki co nada naleśnikom piękny wygląd.
Przygotowanie farszu:
Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z dwiema łyżkami masła lub dobrego oleju, kiedy sie zeszkli wrzucamy ją do garnka i dodajemy obgotowaną i pokrojoną na drobno kapustę oraz pieczarki pokrojone w kostkę (Ja używam grzybów obgotowanych i zmielonych w maszynce do mięsa). Farsz odstawiamy aby ostygł.
Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w jajku z mlekiem (ja jeszcze dodaje czosnek granulowany), bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Koperek sprawia że krokiety grzybowe smakują wybornie. Smacznego :-)

 

 

 

Ciasto z pierniczkami

Pieczemy biszkopt z 8 jaj. Po upieczeniu biszkopt przekrawamy na pół.

Masa jabłkowa:

1 1/2 kg jabłek

2 galaretki (czerwone)

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Utarte jabłka podsmażyć, dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać, odstawić do przestudzenia.

Masa ze śnieżki:

Galaretka agrestowa,

1/2 kg pierników nadziewanych,

2 śnieżki.

Galaretkę rozpuścić 1 1/2 szklanki wody, śnieżkę ubić w/g przepisu, dodać tężejącą galaretkę i dalej ubijać.

Na blasze układamy biszkopt + masa jabłkowa + pierniczki + masa ze śnieżki + biszkopt + masa ze śnieżki na wierzch.


 

Przepisy na nalewki sprawdzone na sobie :)

Parę wskazówek fachowca

Wódka jest do nalewek za słaba, zbyt mało aromatów wyciąga.
Spirytus jest zbyt silny (95%). Ścina wierzchnią warstwę i przeszkadza w ekstrahowaniu składników.
Najlepiej użyć spirytusu w stężeniu ok 67% i tym zalewamy owoce.
Macerujemy ok trzy tygodnie, szczególnie wtedy, gdy owoce zawierają pestki.
Pestki zawierają kwas pruski co powoduje że zgorzknieje nam nalewka.

Oznaczenia: ls = łyżka stołowa; lh = łyżeczka od herbaty;

 

 


Nalewka na węgierkach

Dojrzałe węgierki wydrylować pozostawiając w zależności od ilości od 3 do 9 nasion z rozłupanych pestek. Włożyć do bardzo szczelnie zamykanego naczynia i zalać spirytusem dodając przegotowanej chłodnej wody celem uzyskania odpowiedniej proporcji. Trunek ma mieć około 65%. Płynu ma być tyle żeby mógł pokryć śliwki. Odstawić na miesiąc do pół roku w niezbyt ciepłe miejsce.

Śliwowica wytrawna

To jedna z najsmaczniejszych wódek domowych.
Robi się ją z najprzeróżniejszych śliwek - poczynając od małych lubaszek, na późnych węgierkach kończąc.
Dojrzałe, umyte i osuszone śliwki z pestkami wrzucić do dużego gąsiora, zalać 90% spirytusem, bardzo szczelnie zakorkować, zostawić na słońcu i cieple.
Można zlać śliwowicę już po 2 miesiącach, ale najsmaczniejsza jest gdy postoi z owocami przez co najmniej rok.
Wódkę po zlaniu przefiltrować przez gazę lub bibułę, rozlać do butelek i szczelnie je zakręcić.
Pozostałe w gąsiorze owoce obficie posypać cukrem i szczelnie zakorkowane zostawić w cieple na 2 - 3 miesiące (od czasu do czasu gąsiorem trzeba potrząsać).
Następnie syrop zlać, a owoce lekko przecisnąć przez płótno.
Otrzymany w ten sposób trunek ma smak delikatnego likieru.

 

Miodówka


4 szklanki soku z cytryn, (świeżo wyciśnięty)
2-3 szklanki miodu (lipowy, wielokwiatowy, akacjowy)
1l spirytusu
Sok delikatnie wymieszać z miodem do całkowitego rozpuszczenia miodu, nie można mieszać mikserem ani trzepaczką ponieważ wprowadzi się dużo powietrza i nalewka będzie bardzo pienista a po wlaniu do butelek zrobi się czop. Odstawić na dwie godziny dodać spirytus i dokładnie wymieszać. Rozlać do butelek. Szczelnie zamknąć i odstawić na około miesiąc.

Nalewka aroniowa


1,5 kg jagód aronii,
1,5 l spirytusu 70%,
2-3 szklanki cukru,

Nasypać aronii do gąsiora, wypełniając go do 2/3 pojemności zasypać cukrem na 3 dni aż puszczą sok (ja owoce rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków), zalać do pełna spirytusem (można spirytus rozcieńczyć woda mineralną) i postawić zakorkowane naczynie na m-c w oknie, codziennie odwracając je do słońca inną stroną. Zlać sok i rozlać do butelek.


Nalewka brzoskwiniowa

Gąsiorek do połowy napełnić dojrzałymi, pokrojonymi w ćwiartki brzoskwiniami (im cieńsze tym lepsze, więcej soku puszczą), zasypać cukrem (na każdy kilogram owoców 50 dag cukru), zostawić na 3 dni.
Następnie dodać kilka wyłuskanych pestek brzoskwiniowych, zalać do pełna 70% spirytusem, szczelnie zakorkować, zostawić na około miesiąc lub dłużej w słonecznym miejscu.
Nalewkę zlać, przefiltrować przez gazę lub bibułę, rozlać do butelek, zakorkować i trzymać co najmniej pół roku.
Brzoskwinie z nalewki przełożyć do słoja, szczelnie zamknąć.
Stanowią znakomity dodatek do czarnej kawy.

Nalewka czereśniowa

Przygotowując tę nalewkę, należy wybrać bardzo słodkie i bardzo dojrzałe czereśnie. Wymyć je, usunąć szypułki, wydrylować, wsypać do gąsiorka, zalać spirytusem 70% tak, by przykrył owoce. Gąsior trzymać w zaciemnionym miejscu przez 10 dni (ja trzymam m-c i dłużej), potem zlać nalewkę do butelek, zakorkować je szczelnie i trzymać w chłodzie przez kilka miesięcy. Im dłużej nalewka stoi - tym jest smaczniejsza. Ja osobiście dodaje suszoną żurawinę dla pełnego smaku.

Nalewka jagodowa

1,5 kg jagód,
1,5 l spirytusu 70%,
2-3 szklanki cukru,

Trunek ten jest najlepszy, gdy sporządzimy go z jagód leśnych ( ja dodaje jeszcze żurawinę suszoną). Nasypać jagody do gąsiora, wypełniając go do 2/3 pojemności zasypać cukrem na 3 dni aż puszczą sok, zalać do pełna spirytusem (można spirytus rozcieńczyć woda mineralną) i postawić zakorkowane naczynie na m-c w oknie, codziennie odwracając je do słońca inną stroną. Zlać sok i rozlać do butelek.

Nalewka farmaceutów

2 kg cytryn,
2 kg cukru,
2 l mleka,
2 l spirytusu

Cytryny umyć, obrać z żółtej skórki oraz albedo (cienko skrojoną skórkę z 4 cytryn zostawić), rozerwać na drobno, oczyścić z pestek, włożyć do gąsiorka, dodać cukier i pokrojoną skórkę z cytryn (zostawiam na 2dni aby cukier wchłonął sok), później dodaję mleko, spirytus. Gąsiorek zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 1 miesiąc (wstrząsać gąsiorkiem co kilka dni). Następnie przefiltrować nalewkę do butelek przez bibułę filtracyjną (przesączać bardzo wolno, kroplami). Właściwie przefiltrowana nalewka jest krystalicznie czysta, ma żółtawy kolor i bardzo delikatny smak.

Nalewka malinowa

1,5 kg malin,
1,5 l spirytusu 70%,
2-3 szklanki cukru,

Trunek ten jest najlepszy, gdy sporządzimy go z malin leśnych. Nasypać maliny do gąsiora, wypełniając go do 2/3 pojemności zasypać cukrem na 3 dni aż puszczą sok, dodać parę gałązek świeżej melisy, zalać do pełna spirytusem (można spirytus rozcieńczyć woda mineralną) i postawić zakorkowane naczynie na m-c w oknie, codziennie odwracając je do słońca inną stroną. Zlać sok i rozlać do butelek.

 Nalewka z pigwy

1 kg owoców pigwy właściwej
0,5 kg cukru
1 l spirytusu 95%

Dojrzałe owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, pestki odrzucić. Zasypać cukrem na dwa tygodnie, codziennie potrząsać słojem.
Zalać spirytusem rozcieńczonym do 65%, odstawić  na miesiąc lub dłużej.
Nalewka dojrzewa co najmniej 3 miesiące w chłodnym, ciemnym miejscu.

Nalewka wiśniowa - wytrawna

2 kg wiśni czarnych, sokowych
0,5-1 kg cukru
1,5 l spirytus 95%
0,5-1l wódki 50%
Dojrzałe wiśnie umyć, wydrylować zostawiając 10% pestek. Zalać w słoju spirytusem 95%, wsypać cukier i odstawić w ciepłe miejsce na 6 tygodni, co kilka dni wstrząsając słojem.
Po tym czasie zlać nalew do innego naczynia, a owoce w słoju zalać wódką. Postawić w ciepłym miejscu na 3 tygodnie.
Zlać nalew, a owoce odcisnąć (odciśnięty sok dolać do nalewki).
Połączyć oba nalewy, przefiltrować, rozlać do butelek i postawić w ciemnym chłodnym pomieszczeniu.

Żubrówka

Zestaw na 2 litry wódki o mocy 50%.
1 g (5-6 kawałków długości 25 cm) suszonej trawy żubrowej,
0,5 szklanki cukru,
2 l wódki czystej o mocy 50% (ja daję rozcieńczony spirytus)

Trawę żubrową pociąć na kawałki długości 3-4 cm, włożyć je do garnka z wódką i cukrem, zagrzać nie gotować!!
Gotową wódkę rozlać do butelek. Do każdej butelki można włożyć źdźbło trawy żubrowej dla dekoracji.

Nalewka z dzikiej róży - żenicha kresowa - “Nim dojrzeje ta nalewka – za mąż pójdzie twoja Ewka”.

2 kg dorodnych owoców dzikiej roży, 1,5l. spirytusu, około 0,5-1l wódki czystej, 1kg cukru, 1 lh suszonego kwiatu rumianku, 1 lh suszonej mięty.

Owoce, powinny być lekko zmrożone, oczyścić, umyć i po nakłuwać, zasypać cukrem odstawić na tydzień.  Zalać spirytusem, dodać mięte i rumianek.
Szczelnie zamknąć i postawić w ciepłym miejscu na 5 tygodni. Słojem często potrząsać. Następnie zlać nalewkę, odstawić na 3 miesiące.

Nalewka z żurawiny .

2 kg żurawiny 1-1,5 kg cukru 2 l spirytusu woda mineralna Żurawinę przebieramy, wybierając tylko ładne i dojrzałe owoce, ja osobiście każdy owoc przecinam na pół. Zasypuję poprzecinane owoce cukrem, zostawiam na parę dni aż puszczą sok. Zalewamy owoce spirytusem wymieszanym z wodą mineralną, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.  



 Sałatka grecka
Sałatka grecka, zamiast oryginalnej fety używam Favity 12 lub 18%

 Wino musujące z sokiem z białych winogron

 Kotlet devolay
Na rozbitą pierś z kurczaka kładę "kołderkę" z topionego sera żółtego o smaku szynki wymieszanego z masłem, posiekaną nać pietruszki i szynkę gotowaną startą na tarce o dużych okach. Zawijamy, smażymy obtoczony w bułce tartej.

 Drink z Martini
Przepis bardzo prosty: 2 cześci Martini, 2 części czystej wódki, kieliszek syropu barmańskiego o smaku mięty lub żurawiny, limonka, świeża melisa, oliwki zielone, Sprite i dużo lodu.


 Ruloniki z łososia i twarożku

Twarożek z rzodkiewką doprawiamy według smaku pieprzem i solą, smarujemy twarożkiem łososia i zwijamy ruloniki. Skrapiam limonką i posypuje pieprzem cytrynowym.

 To co tygrysy lubią najbardziej, naleweczka przy komputerze

 Moja kuchnia - moje królestwo :-)

 Pieczony karp :-)

 Mam ochotę na pieczoną kaczkę i perliczkę w święta.

 Usmażony łosoś aż ślinka cieknie ale niestety dodam go do sałatki greckiej

 Gotowa sałatka grecka, dodać tylko łososia i polać oliwą z limonką, tymiankiem i pieprzem. Sałatkę solimy sola morską!

 Zapewniam smakuje wybornie. Smacznego!

 Świąteczne mazurki.

 Świąteczne pieczyste :-).

Schab aby zyskał na smaku dobrze jest wcześniej doprawić przyprawami w oleju: roztarty czosnek, papryka czerwona, pieprz, sól. Wysmarować dobrze od środka kieszeń i cały na wierzchu schab, dodatkowo śliwki też maczam w tym samym oleju z przyprawami!

Schab z czosnkiem: nacinam nożem otwory w schabie w które wkładam ząbki czosnku, smaruje olejem z przyprawami i do lodówki niech przejdzie smakami.

 Sos żurawinowy.

Sos żurawinowy robię tak: żurawina z nalewki (zalewam woda aby wypłukać alkohol), wrzucam do garnuszka zalewam sokiem z pomarańczy aż się całe przykryją, dolewam wina czerwonego, sok z limonki i sok z aronii dla koloru, gotuję aż sok wyparuje a żurawina zmięknie. Blenderem miksuję i gotowe. Pyszna jest.

 Pieczona perliczka z jabłkami.

Perliczka doprawiona przyprawami czeka w lodówce do jutra.

 Smażona kapusta

Smażona kapusta będzie dodana do karczku z rękawa, wszystko razem zapiekę w piekarniku.

 Schab z karczkiem gotowe do pieczenia

 Kaczka z perliczką czekają w kolejce do piekarnika :-)

 Kaczka, perliczka i pieczarki

 Ziemniaczki :-)

 Golonka na kapuście kiszonej z kminkiem

 Golonka aby była mięciutka dobrze jest przeciąć na połówki

 Zupa pieczarkowa na śmietanie

 Kwitnąca Kliwia :-)

  Wstecz   Dalej

 

Copyright © by Wiesław Strzyż